in

10 genialnych sposobów na przedłużenie żywotności Twojego jedzenia

Dwa dni temu byłem zmuszony wyczyścić lodówkę ze wszystkich owoców, warzyw i innych produktów spożywczych, które się popsuły. Musiałem to zrobić – brzydki zapach rozkładających się produktów czułem w całej mojej kuchni.

To smutne, że wyrzuca się jedzenie, ponieważ ktoś go nie zjadł lub odpowiednio nie przechowywał. Marnuje się w ten sposób zarówno jedzenie, jak i pieniądze. Niestety, dużo osób tak postępuje, ale nie róbmy tego. Przeczytaj poniższe wskazówki i zaufaj, że dzięki nim, Twoja lodówka będzie zawsze pełna świeżych produktów!

Oto 10 pomocnych wskazówek przechowywania żywności.

UŻYWAJ ZAMRAŻALKI

Jeśli wiesz, że data ważności produktu, który masz w lodówce dobiega końca, włóż go do zamrażalki. To doda mu kilka dodatkowych tygodni w dacie ważności.

CZYŚĆ LODÓWKĘ

Pamiętaj, aby dbać o lodówkę. Nie trzymaj w niej zbyt dużo jedzenia. Powietrze musi być w stanie krążyć po lodówce – tylko wtedy może utrzymać się świeże i chłodne.

Co sądzisz o tych poradach dotyczących przechowywania żywności? Może znasz jeszcze jakieś inne metody? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

Najlepszym sposobem, aby zachować świeży seler jest zawinięcie go w folię aluminiową już na samym początku.

Najlepiej przechowywać go w bardzo suchym miejscu. Idealny jest chlebak lub… mikrofalówka. Trzymanie chleba w lodówce to nie dobre rozwiązanie, ponieważ będzie czerstwy i dużo szybciej stwardnieje.

Te owoce powinno się pakować do plastikowych torebek – najlepiej na zatrzaski. Pozwalają one na absorbowanie etylenu wydzielanego przez owoce, dzięki czemu nie gniją.

W większości przepisów na sos pomidorowy, musimy dodać łyżeczkę koncentratu. Pytanie – co zrobić z resztą? Najlepiej wlać koncentrat do tacki, z której przygotowuje się kostki lodu, zamrozić i mamy koncentrat w kostkach do stopniowego użytkowania.

Powinno się je umieszczać w brązowej, papierowej torbie zamykanej od góry a następnie w pojemniku w lodówce.

To dziwny sposób, ale działa! Sposobem na zachowanie świeżego twarogu jest obrócenie go do góry nogami, ponieważ dzięki temu pojemnik jest bardziej uszczelniony i powietrze powodujące psucie nie przedostaje się do środka.

Aby szparagi były świeże i chrupiące należy umieszczać je w pojemniku z wodą, tak jak bukiet kwiatów. Następnie przykryć plastikową torba i włożyć do lodówki. Gdy woda stanie się mętna, wystarczy ją wylać i nalać od nowa.

Jedno zgniłe jabłko psuje pozostałe znajdujące się obok, więc wyrzucamy po prostu to psujące się jabłko.

15 imponujących i zarazem przerażających podwodnych zdjęć

Magical News! Kate Upton Might Be Joining The Cast Of