in

Jak gotować kukurydzę, żeby cieszyć się pełnią jej smaku

Kukurydza cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakuje. Jeżeli chcemy w pełni cieszyć się smakiem tego warzywa, dowiedzmy się jak gotować kukurydzę w kolbach. Pamiętajmy, że proces gotowania ma ogromny wpływ na efekt jaki uzyskamy.

Jak gotować kukurydzę, czyli rady dla początkujących

Kukurydza jest warzywem, którego każdy z nas powinien choć raz spróbować. Zawiera ona bardzo duże ilości cennego dla naszego zdrowia błonnika oraz wiele witamin z grupy B, które są bezcenne między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. W kolbie kukurydzy znajdziemy także witaminę D, K, czy E. Warzywo to zawiera wiele cennych składników mineralnych, między innymi magnezu, potasu, żelaza, wapnia, sodu, czy selenu. Kukurydza jest potężnym antyoksydantem, a to dzięki zawartości karoteny i witaminy E. Nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Mogą ją jeść nawet osoby przebywające na ścisłej diecie – kukurydza zawiera w stu gramach niewiele ponad sto kalorii. Jeżeli kupiliśmy kukurydzę cukrową powinniśmy zapoznać się z przepisem jak ją przyrządzić, żeby była miękka. Istotny jest tu zarówno czas gotowania, jednak nie tylko.

jak gotowac kukurydze

Większość z nas do gotowania warzyw dodaje soli. W przypadku kukurydzy jest to błąd, który spowoduje, że warzywo pozostanie twarde. Kiedy zastanawiamy się jak gotować kukurydzę, odpowiedź jest jedna – koniecznie w nieosolonej wodzie. Alternatywą jest gotowanie warzywa w wodzie lekko osłodzonej. Cukier podkreśli naturalny aromat i smak kukurydzy. Jeżeli będziemy potrzebowali soli, znacznie lepiej jest dodać ją już po zakończeniu gotowania. Niektórzy znawcy tematu zalecają gotować kukurydzę w wodzie z zawartością mleka. W większości przypadków warzywo to gotuje się w rondlu wypełnionym wodą. Kolby układamy na dnie rondla, a następnie zalewamy je wodą na tyle, żeby dokładnie je zakryć. Jeżeli chcemy, żeby nasza kukurydza była miękka gotujemy ją około dziesięciu minut. Jeżeli będziemy gotować ją krócej ziarna będą w środku twarde. To samo stanie się w przypadku zbyt długiego gotowania.

Jak gotować kukurydzę, żeby uzyskać pełnię smaku

Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem doskonale przyrządzonej kukurydzy powinniśmy zadbać o wybór odpowiednich kolb. Powinny być one w pełni dojrzałe, ziarna powinny być żółte, dorodne i osadzone ściśle obok siebie. Liście muszą być zielone, nie powinniśmy mieć problemów ze zdjęciem ich z kolby. Jeżeli liście są żółte oznacza to, że kukurydza leżała za długo i jest już stara. Nie powinniśmy kupować takich kolb. Przed gotowaniem powinniśmy warzywo dokładnie oczyścić. Należy odciąć liście i usunąć wszystkie „włoski”. Następnie powinniśmy umyć naszą kolbę. Niektórzy zalecają, żeby przed gotowaniem przetrzymać kolby kilka godzin w zimnej wodzie. Zastanówmy się jak gotować kukurydzę. Alternatywą dla gotowania w rondlu jest gotowanie na parze. Nasza zadanie będzie tym łatwiejsze kiedy posiadamy urządzenie do gotowania na parze, w którym możemy poukładać kolby. Na parze podobnie jak w rondlu gotujemy nasze kolby przez około dziesięć minut.

Jako, że smak popcornu znamy chyba wszyscy, być może nadszedł czas, żeby do naszego jadłospisu wprowadzić kukurydzę cukrową. Jest ona cenna dla naszego zdrowia dzięki zawartości cennych witamin i składników mineralnych. Jest także ceniona ze względu na swoje walory smakowe. Kukurydzę dobrze jest podawać solo – świetnie smakuje z dodatkiem masła lub maseł smakowych. Możemy ją również podawać jako dodatek do głównego dania. Kukurydza sprawdzi się zarówno jako danie na obiad, na kolację, czy jako przystawka.

Chłopca z autyzmem zaatakowała grupa nastolatków. Rzucili w niego deską, która wbiła mu się w głowę

15 imponujących i zarazem przerażających podwodnych zdjęć